Braga

Braga, ook wel het Portugese Rome genoemd, is de oorspronkelijke zetel van het aartsbisdom. Het ligt in het binnenland van het noorden van Portugal. Omdat het de zetel van het aartsbisdom is zijn er heel veel kapellen, kerken en kloosters te vinden.

Maar de Portugese stad heeft nog veel meer te bieden dan dat. Braga is namelijk ook een bruisende studentenstad. Door de plaatsing van de universiteit heeft Braga een verjonging doormaakt. De stad heeft idyllische straatjes, rijke hedendaagse architectuur en ruime keuze in culinaire (lokale) spots.

Bezienswaardigheden Braga

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Braga? Braga in het noorden Portugal heeft een zeer rijke geschiedenis en kent dan ook vele noemenswaardige bezienswaardigheden. Van talloze kerken en kathedralen tot prachtige tuinen en een bekend voetbalstadion. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de mooiste bezienswaardigheden en geven we tips wat te doen in Braga.

Bom Jesus do Monte

Bom Jesus do Monte betekent letterlijk ‘het Heiligdom van goede Jezus van de Berg’. Het is de belangrijkste en meest bezochte toeristische attractie van Braga. Het oord bevindt zich in het oosten van de stad, hoog op de heuvel. Het bedevaartsoord met prachtige tuinen, grotten en beeldhouwwerken trekt al eeuwenlang veel gelovigen. Het kan bereikt worden met de monumentale trappen met maar liefst 600 treden. Onderschat deze klim van 116 meter niet.

Een andere manier om de Bom Jesus do Monte te bereiken is met de kabelbaan Elevador do Bom Jesus. Een bezienswaardigheid an sich. Het is de oudste kabelbaan ter wereld die gebruikt maakt van waterbalans. Hierbij wordt in beide cabines een watertank aangebracht, waarbij bij het onderste voertuig de tank wordt geleegd en bij het bovenste voertuig gevuld. Het aantal reizigers bepaalt de hoeveelheid water die nodig is. Door de waterbalans trekt de dalende cabine de stijgende cabine omhoog. Wonderbaarlijk genoeg overbrugt het traject de 274 meter in minder dan vier minuten. Vroeger trokken paarden de voertuigen op rails naar boven.

Praça da República

 Praca da República is het grootste plein van Braga en ligt midden in het historische centrum. Langs de westelijke kant van het plein bevinden zich achttiende-eeuwse arcaden. Het plein wordt door locals daarom ook wel Arcada genoemd.

Vroeger diende het plein als handelscentrum. In de negentiende eeuw is het heringericht tot openbare tuin. Nu zijn er een prachtige fontein, een bijzondere kapel, de Igreja da Lapa, en romantieke straatjes te bewonderen.

Tuin van Santa Barbara

Wie even genoeg kerken gezien heeft, én ieder ander, moet deze idyllische tuin bezoeken. De tuin bevindt zich naast het middeleeuws bisschoppelijke paleis. Het is met stip de meest romantische plek van Braga. Het is een ontmoetingsplaats voor jonge stellen, studenten en gezinnen. Daarnaast trekken de prachtige bloemen en planten allerlei soorten vogels. De tuin wordt aan de ene kant begrensd door het paleis en aan de andere kant door een museum.

Kathedraal Sé van Braga

Kathedraal Sé van Braga is een van de belangrijkste historische gebouwen van Portugal. De twaalfde-eeuwse kathedraal bevindt zich in het centrum van de stad. De kathedraal is meerdere keren verbouwd. Hierdoor zijn in de architectuur barokke, romaanse en gotische elementen te vinden.

In een van de kapellen, de Koningkapel, bevinden zich de graftombes van de ouders van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Verder is er in de schatkamer van de kathedraal het Museum der Heilige Kunsten. Hier zijn allerlei religieuze kunstschatten te bewonderen.

Onze-Lieve-Vrouw van Sameiro

Op maar liefst 566 meter hoog ligt het heiligdom van Maria van Sameiro. Ook dit heiligdom is naast Bom Jesus een geliefde plek voor bedevaarders en toeristen. Door de ligging en de hoogte van het heiligdom biedt het je een prachtig uitzicht op het platteland van Cávado en Brava zelf.

Biscaínhos Museum

Het Biscaínhos Museum is gevestigd in het mooie residentiële paleis van een adelijke familie, die het in de 17e eeuw liet bouwen. In het museum is te zien hoe de familie destijds leefde. De architectuur, de stucwerklijsten, het gedetailleerde glaswerk en zelfs het originele meubilair is intact gebleven. De rijke familie bezat prachtig barok aardewerk, Chinees porselein, Europees glaswerk, zilvergoed en bijzondere Portugese en Europese schilderen. Dit alles is in het museum te bewonderen.

De tuin van het Paleis wordt als een van de mooiste tuinen van Portugal beschouwd. In de tuin van maar liefst een hectare groot vind je een labyrint met buxusplanten, een boomgaard en de oudste boom van het land: de Virginia Tulip Tree.

Eten en drinken in Braga

Eten en drinken in Braga is pas echt genieten. Braga heeft meerdere bekende gastronomische specialiteiten. Bijvoorbeeld stokvisgerechten: ‘Bacalhau à Braga’, ‘Bacalhau à Narcisa’ of ‘Bacalhau à Minhota’. Maar ook gebraden geitenvlees: ‘Cabrito Assado’ en het zoete nagerecht ‘Pudim Abade de Priscos’.

Deze traditionele Portugese gerechten zijn bijvoorbeeld te bestellen bij Cozinha da Sé. Dit restaurant is vlakbij de kathedraal van Braga.

Een andere echte aanrader is Copo ½. Het is een restaurant, tapas & wijnbar en cocktail & gin bar en ligt ook in de buurt van de Kathedraal van Braga. Ook hier zijn de traditionele gerechten verkrijgbaar, maar dan geserveerd met een weloverwogen presentatie en met een zeer moderne aanpak.

Ook Tibias de Braga is zeker de moeite waard om even te bezoeken. Hier vind je de lekkerste macarons en koffie.

Het weer in Braga

Het weer in Braga is zeer fijn! Braga heeft namelijk een mediterraan klimaat. De zomers zijn er heet en droog en ’s winters heb je een zachte temperatuur. Het gemiddelde klimaatcijfer voor Braga is een 7,8. Dit cijfer is gebaseerd op de gemiddelde temperaturen, kans op neerslag en weerervaringen van anderen.

 

De beste tijd om Braga in Portugal te bezoeken is vanaf mei t/m oktober. In deze maanden heb je amper neerslag en een zeer aangename warme temperatuur.

Hoe kom ik in Braga

Casa Fontelheira bevindt zich op 61 kilometer vanaf Braga. Dat is ruim een half uur rijden. Eerst volgt u de A7. Volg de 2 rechterrijstroken om de afrit A11 te nemen richting Guimarães Oeste/Braga/A3/Valença. Volg vanaf daar de borden richting Braga.

Translate »