Douro Vallei

logo zonder balk

Douro Vallei bezoeken in Portugal? De Douro vallei in Portugal staat niet zomaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze oudste wijnregio ter wereld betovert u met al haar steile hellingen en terrasvormige wijngaarden. De Douro vallei dankt haar naam aan de Douro rivier die tussen de bergen door meandert.

Het gebied is vooral bekend om haar wijn- en portproductie. Er wordt al meer dan 2000 jaar wijn geproduceerd. Maar daarnaast biedt het gebied nog veel meer. Stadjes zoals natuurlijk Porto (link), maar ook Vila Real (link), Pinhão en Peso da Régua zijn absolute must-sees. Tussen alle stadjes en dorpen bevinden zich tientallen uitzichtpunten, ook wel miradouros genoemd.

De beste manier om dit alles te bekijken is door de bekende N-222 van Peso da Régua naar Pinhão te volgen. Deze 27 km lange weg vol bochten brengt u langs alle hoogtepunten die de Douro Vallei te bieden heeft.

Douro rivier

De Douro rivier is het hart van de Douro vallei. De 897 km lange rivier loopt van Sierra de la Demanda tot de Atlantische Oceaan bij Porto. Voor de sportievelingen is het zeker een aanrader om fietstochten langs de rivier te maken. Onderschat dit niet, de stijlen heuvels in de hitte zijn een uitdaging. Een rustgevendere optie is om vanuit Pinhão een boottocht over de Douro te maken met een traditionele Rabelo boot.

Bezienswaardigheden Douro Vallei

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Douro Vallei? Wanneer u de Douro Vallei in Noord-Portugal bezoekt, zijn er een aantal plekken die u absoluut niet mag missen. Hieronder worden belangrijkste bezienswaardigheden kort toegelicht.

Pinhão

Pinhão is een van de mooiste dorpjes in de Douro vallei. Het dorpje is onder andere bekend om haar prachtige treinstation, die wordt gezien als het mooiste treinstation van Portugal. Het station is zowel binnen als buiten versierd met azulejos, de bekende Portugese beschilderde tegeltjes. Het dorpje kan bereikt worden via een mooie, ijzeren, smalle brug. Deze brug is ontworpen door Eiffel. Daarnaast bevinden de beroemde wijnhuizen Quinta do Bomfim en Quinta das Carvalhas zich hier. Reserveer wel van tevoren!

Vila de Nova de Gaia

Vila de Nova de Gaia ligt aan de andere kant van rivier de Douro, aan de overkant van Porto. In dit kleine stadje bevinden zich de meeste porthuizen. Doe daarom ook zeker een portproeverij doen in een van de porthuizen. Er is zelfs een kerk, de Serra do Pilar (zie afbeelding), waarin portproeverijen worden gegeven.

Vila Real

Vila Real ligt op twee uur rijden van Porto. Het is een typische provinciestad die nog steeds groeit. Vila Real staat vol met huizen die versierd zijn met wapenschilden en manuelijnse ramen en traditionele smeedijzeren balkons hebben. De stad bevindt zich tussen de rivieren Corgo en Cabril en is omringd door de bergketens Serra do Marão, Serra do Alvão en Serra de Montemuro. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Vila Real.

Peso da Régua

Het stadje Peso da Régua is het einde (of begin) van de bekende route langs de N-222. Het stadje wordt omringd door terrassen met wijngaarden en biedt daarom prachtige uitzichtpunten. De wijn die hier geproduceerd wordt, gaat vervolgens per rabelo naar Vila Nova da Gaia, waar de wijn in de kelders verder wordt gerijpt.

Miradouros

Het hoogste punt van de Douro vallei is Miradouro de São Leonardo da Galafura. Het ligt op een half uurtje rijden (20 km) vanaf Peso da Régua. Vanaf dit hoogste punt kijkt u uit over het Serra do Marão gebergte. Ook is het mogelijk om te picknicken in de tuin van het kleine kapelletje dat zich er bevindt.

Een andere miradouro die u zeker niet mag missen is Miradouro de São Salvador do Mundo. Dit uitzichtpunt biedt zicht over de kolossale Valeiro dam. Omdat het plekje een heiligdom staan er meerdere kapelletjes uit de 16e eeuw.

Wandelen in Douro Vallei

Wandelen in de Douro Vallei is een echte aanrader. In de Douro vallei zijn meerdere gemarkeerde wandelroutes om te volgen. De wandelroutes gaan over verharde paden en wegen en zijn, vooral buiten de heetste zomermaanden om, goed te doen.De wandelroutes leiden u door de door UNESCO als werelderfgoed benoemde gedeeltes van de Douro vallei. Langs de karakteristieke wijngaarden, waardoor het soms mogelijk is om een heerlijk glaasje port of rode wijn te drinken ter ontspanning.

Douro Wijn

In de Douro Vallei worden uitstekende wijnen geproduceerd. Dit kan ook niet anders met al die prachtige wijngaarden. Voorheen was de Douro vallei vooral bekend om haar port, maar tegenwoordig zijn de wijnen net zo noemenswaardig.De Douro regio kan in drie gebieden worden opgedeeld: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Cima Corgo, gelegen in het hart van de Douro vallei, is verantwoordelijk voor 40% van de wijnproductie. In het gebied rond Peso da Regua, Baixo Corgo, is het het koelst van de drie gebieden. Hier komen dan ook wat lichtere wijnen vandaan.Langs de eerdergenoemde route langs de N-222 zijn vele wijnhuizen waar u een rondleiding kunt doen of wijnen proeven. De meeste wijnhuizen bevinden zich echter in Porto en Vila Nova de Gaia. Veel wijnhuizen in de Douro vallei verbouwen hun druiven voor deze porthuizen.

Hoe komt u in de Douro vallei?

De Douro vallei ligt ongeveer 70 km ten zuiden van Casa Fontelheira. In minder dan een uur kunt u met de auto vanaf Casa Fontelheira in de Douro vallei zijn.Verder is het heel makkelijk om van plek naar plek te komen in de Douro vallei. De N-222 brengt u langs alle bekende stadjes, zoals Pinhão en Peso da Régua.Helemaal leuk is om verschillende plekken in de Douro vallei per boot te bezoeken. Er zijn bijvoorbeeld boottochten van Peso da Régua naar Porto. Tijdens deze boottocht kunt u genieten van een heerlijk ontbijt én lunch.

Translate »