Vila real

logo zonder balk

Bezienswaardigheden in Vila Real

Vila Real ligt op twee uur rijden van Porto in Noord-Portugal. Het is een typische provinciestad die nog steeds groeit en waar een groot deel van de lokale industrie is gevestigd. Met veel nieuwbouw en een chaotische wegenstructuur kan Vila Real op het eerste gezicht wat onaantrekkelijk lijken. De stad heeft echter zeker bezienswaardigheden die de moeite zijn om te bezoeken.

Vila Real staat vol met huizen die versierd zijn met wapenschilden en manuelijnse ramen en traditionele smeedijzeren balkons hebben. De stad bevindt zich tussen de rivieren Corgo en Cabril en is omringd door de bergketens Serra do Marão, Serra do Alvão en Serra de Montemuro. 

Bezienswaardigheden in Vila Real zijn er genoeg. De Portugese stad Vila Real kent vele geschiedkundig interessante gebouwen, waaronder kerken, kathedralen en andere bouwwerken. Hieronder geven we tips wat te doen in Vila Real en vertellen we welke bezienswaardigheden je gezien moet hebben!

Het geboortehuis van Diogo Cão

Diogo Cão was een beroemde Portugese ontdekkingsreiziger die de Congo rivier in Afrika is opgevaren. Het is een van de stijlvolle bouwwerken die Vila Real rijk is, als voormalige koninklijke residentie. De voorgevel is na de dood van Diogo Cão gerenoveerd in renaissance stijl.

Igreja São Dinis

Igreja São Dinis is misschien wel de meest indrukwekkende kerk van Vila Real. De kerk heeft een prachtig beschilderd houten plafond en zoals bij veel Portugese kerken is het houtsnijwerk met goud beschilderd. In dit mooie bouwwerk is de overgang van Romaans naar gotisch goed te zien.

De kathedraal (Sé) van Vila Real

 De kathedraal van Vila Real was voormalig een dominicanenkerk en is gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Twee eeuwen voordat deze kathedraal gebouwd werd stond er een Romaanse kloosterkerk. Dit is in de huidige gotische bouwstijl nog op sommige plekken terug te zien.

Jardim da Carreira

Het schaduwrijke park, Jardim da Carreira, is de uitgelezen plek om even tot rust te komen na het bezichtigen van alle kerken. Het park is een gezellige plek waar van ’s ochtends tot ’s avonds stellen en families zich vermaken.

Capela Nova

Een andere mooie kerk om te bezoeken is de Capela Nova. De voorgevel van deze kerk is ontworpen door de Italiaanse archtict Nicolás Nasoni. Binnen zijn de muren betegeld met de bekende Portugeze blauw-witte tegels en zijn prachtige heiligenbeelden te zien.

Het gemeentehuis van Vila Real

Ook het gemeentehuis van Vila Real is mooi om te zien. Het is een opvallende uitgesproken ontwerp uit de tijd van de Renaissance. Het ligt aan een groot plein waar in de zomer de bloemen mooi in bloei staan.

Eten en drinken in Vila Real

Eten en drinken in Vila real is ook de moeite waard. Vila Real is op het gebied van cafés en restaurants nog niet zo ver ontwikkeld als andere Noord-Portugese steden als Porto en Braga. Maar wat zeker de moeite is om te bezoeken is Casa Lapão. Deze theekamer is gespecialiseerd in traditionele locale zoetigheden, zoals cristas de galo (amandel- en eierpasta in een vlokkerig pasteideeg), pitos de Santa Luzia (lekkernij gemaakt met pompoen en kaneel) en pastéis de Santa Clara (gemaakt met eieren, amandel en kaneel). Als je geen zoetekauw bent kun je er terecht voor de traditionele covilhetes, elegante draaikolken van gebakdeeg gevuld met kalfsvlees.

Het weer in Vila Real

Benieuwd naar het weer in Vila Real? Vila Real, gelegen in Noord-Portugal, heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn er heet en droog en ’s winters heb je een zachte temperatuur.

 

De beste tijd om Vila Real in te bezoeken is vanaf mei t/m oktober. In deze maanden heb je amper neerslag en een zeer aangename warme temperatuur.

Hoe kom je in Vila Real?

Vila Real ligt slechts op 39 minuten rijden van Casa Fontelheira. U gaat vanaf de R. da Portela/N210 de A7 op. Volg de borden voor A7/Rib.ra Pena/A24/Vila Real en volg deze weg een half uur. Neem vervolgens de afslag op de A24 richting Vila Real/V. P.ca Aguiar. Volg verder de borden naar Vila Real.

Translate »