Guimaraes

Guimaraes ligt in het noordwesten van Portugal en is een belangrijke historische stad. Het was de eerste hoofdstad van Portugal en tevens de plek waar Portugal officieel is ontstaan. De stad Guimarães wordt daarom ook wel de wieg van Portugal genoemd. Alleen al om deze bijzondere geschiedenis is de stad het bezoeken waard. Het is een levende stad vol terrasjes en met meer dan genoeg bezienswaardigheden. Het oude centrum van Guimaraes staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast zijn er nog prachtige kerken, paleizen en kastelen te vinden.

Bezienswaardigheden Guimaraes

Guimaraes in Portugal kent tal van prachtige bezienswaardigheden, maar wat moet je nou écht hebben gezien in Guimaraes? Hieronder worden de belangrijkste bezienswaardigheden uitgelicht en vertel ik wat er allemaal te doen is in de stad.

Castelo de Guimaraes

Het kasteel van Guimaraes is het belangrijkste symbool van de historische stad. Meer dan duizend jaar geleden was het een klooster. In de 10e eeuw is het kasteel gebouwd in opdracht van Dona Mumadona Dias, die in het klooster woonde, om zich te verdedigen tegen de Moren en Noormannen, nadat haar man overleed. Tegenwoordig is het mogelijk om het gehele kasteel te bezoeken en langs de buitenmuren te lopen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Nossa Senhora da Oliveira

De Nossa Senhora da Oliveira kerk is misschien wel het mooiste religieuze monument van de stad. Het is een prachtig gotische kerk die al in de 14e werd gebouwd. Veel interessante artefacten zijn nog in goede staat in de kerk te bewonderen. Bijvoorbeeld een prachtig schilderij aan het plafond van de kerk of het imposante altaar. Ook is er het bekende Portugese azulejos keramiek te bewonderen.

De kerk van São Miguel de Castelo

Dit is de kerk waar volgens legendes de bekende koning van Portugal, Alfonso Enriquez, werd gedoopt. Het is een miniatuurkapel in Romaanse stijl, gemaakt van massieve steen.

De Sao Francisco kerk

De Sao Francisco kerk werd in de 15e eeuw in gotische bouwstijl gebouwd. Nadat de kerk deels verwoest was is hij in de 19e eeuw herbouwd. In de kerk is op de bekende Portugese azulejos (keramieke beschilderde tegeltjes) het leven van de beroemde H. Antonius te zien. Naast de Sao Francisco kerk zijn er in Guimaraes nog veel andere kerken te bezichtigen.

Paco dos Duques

Het Paco dos Duques was vroeger het hertogelijk paleis van de Graven van Braganca. Tegenwoordig is het prachtig gerestaureerd en ingericht met antieke meubels. In 1933 werd het als residentie van de president aangewezen. Nu is het een museum met veel historische en originele elementen. Een ander mooi paleis om te bezoeken is het Palacio Vila Flor

Eten en drinken in Guimaraes

Eten en drinken in Guimaraes is een unieke ervaring. Doordat Guimaraes benoemd is tot culturele hoofdstad van Europa zijn er talloze hotspots met lekker eten te vinden. Er zijn een paar eet- en drinktentjes in Guimaraes die je moet bezoeken. Voor de lekkerste koffie kun je terecht bij Café Coquista. Als je er graag een lekker gebakje bij wilt kun je het beste naar Noca Camir gaan. Dit is de beste plek om gebak te eten in Guimaraes.

Onze restaurant tips: 

Dit restaurantje heeft een super gezellig terras. Daarnaast is het eten verrukkelijk en bieden ze buiten hun oorspronkelijke menu een volledig extra veganistisch menu!

Bij Bar Danubio is een gastvrij restaurant waar je de lekkerste burgers kunt eten. Het hamburgerrestaurant biedt de meest innovatieve en ongewone hamburgers. Een aanrader voor zowel liefhebbers van vlees, zeevruchten als groente.

Dit restaurant is nog niet zo lang open en heeft een moderne keuken. En je kunt er genieten van heerlijke cocktails. Het restaurant zit aan de Rue do Bom Biver, Lote 26.

Het weer in Guimaraes

Het weer in Guimaraes is aangenaam te noemen. Het noorden van Portugal heeft een warm zeeklimaat met invloeden van een mediterraan klimaat. Het kan er in de zomer erg warm worden, maar door de lage luchtvochtigheid is er zelfs op de warmste dagen een aangename gevoelstemperatuur. De temperaturen tijdens hittegolven in de zomer kunnen wel oplopen tot veertig graden Celsius.

In de winter zijn er vaak langere periodes van regen. Verder zorgt de wind vanaf de Atlantische oceaan voor een verkoelend effect.

De beste tijd om Guimaraes te bezoeken is vanaf april tot en met oktober. In die periode valt er heel weinig regen. Als je er liever niet bent als het te heet is, kun je juli en augustus beter vermijden.

Hoe kom je in Guimaraes

Casa Fontelheira bevindt zich op slechts een half uur rijden vanaf Guimaraes.  De route van Casa Fontelheira naar Guimaraes volgt grotendeels de A7 richting Pinheiro. Na 20 minuten neemt u afrit 9 van de A7. Volg verder de borden naar Guimaraes.

Translate »