Wandelen in Portugal

logo zonder balk

Wandelen in Portugal


Wandelen in Portugal is puur genieten. Portugal is het perfecte land voor een wandelvakantie. Door het aangename klimaat en hoog aantal zonuren kunt u het hele jaar door wandelen in Portugal. Portugal heeft van alles te bieden: een prachtige kustlijn, pittoreske dorpjes, romantische vissershavens, oneindig veel kerken en kloosters en natuurlijk de talloze wijngaarden en porthuizen. Er zijn in Portugal veel gemarkeerde, goed uitgestippelde en veilige wandelpaden. Deze wandelpaden zijn geklasseerd naar hun lengte: Grandes Rotas (grote routes), Pequenas Rotas (kleine routes) of Percursos Locais (lokale wandelpaden). De grote routes zijn langer dan 30 km. De kleine zijn korter dan 30 km lang en lopen meestal
door één gemeente. De lokale routes zijn, zoals de naam doet verwachten, nog korter en brengen u langs de meest bijzondere verborgen plekjes.
Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een georganiseerde wandeling met een professionele gids die de omgeving goed kent. Zo weet u zeker dat u geen bezienswaardigheden mist.


Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in Portugal

Portugal is een groot en veelzijdig land. Ieder deel van het land heeft weer iets anders te bieden. Hieronder lichten wij een aantal van onze favoriete
wandelgebieden uit.

WANDELEN IN NOORD-PORTUGAL

Noord-Portugal biedt de mooiste, meest groene en authentieke wandelroutes. De routes strekken zich uit in ongerepte natuurgebieden en brengen u langs kleine dorpjes. Een van de mooiste wandelroutes is die langs de Douro rivier. De Douro rivier is het hart van de Douro vallei. De 897 km lange rivier loopt van Sierra de la Demanda tot de Atlantische Oceaan bij Porto. Het gebied biedt meerdere gemarkeerde wandelroutes die u langs gedeeltes brengen die door UNESCO als werelderfgoed benoemd zijn. Waaronder een aantal bijzondere wijngaarden, waar
het uiteraard mogelijk is om een proeverij te doen. Een ander favoriet wandelgebied in Noord-Portugal is de Minho. Dit is een prachtige
groene omgeving waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De Minho streek kenmerkt zich door veel hoogteverschillen en relatief veel onverharde wandelpaden. Het is een wat uitdagender gebied, maar de uitzichten over riviertjes, dorpjes en cascades maken het het meer dan waard.
Casa Fontelheira ligt op minder dan een uur afstand van zowel de Douro vallei als de Minho streek. Daarnaast bieden we twee verschillende soorten accommodaties aan: luxe casa’s en safaritenten op onze glamping.

WANDELEN IN ZUID-PORTUGAL

De Algarve in Zuid-Portugal in een van de mooiste en meest bekende vakantiebestemmingen van Portugal en het is een prachtig gebied om te wandelen in Zuid-Portugal. Het gebied kenmerkt zich door de duinen, robuuste rotskust en azuurblauw water. Wandelroutes in het zuiden van Portugal brengen u langs ruige kliffen, moerassen, zoutpannen en kurkeikenbossen. Daarnaast zijn er tal van pittoreske dorpjes om even tot rust te komen. De bekendste meerdaagse wandelroute in de Algarve is de Via Algarviana. De route  bevindt zich ten noorden van de populaire zuidkust van Portugal en bestaat pas enkele jaren. Het wandelpad loopt van Alcoutim tot Cabo de Sao Vicente en komt voorbij plaatsen als Lagos, Tavira en Castro Marim.

WANDELEN IN HET BINNENLAND VAN PORTUGAL

Op ruim twee uur rijden van Casa Fontelheira liggen de Serras de Aire e Candeeiros, een gebied waar je prachtig kunt wandelen in het binnenland van Portugal. Dit ruige gebied was ooit het leefgebied van dinosaurussen en dat is nog steeds terug te zien. Op ongeveer 10 km van Fátima kunt u de pootafdrukken van een sauropodus bewonderen. Maar wat dit gebied echt bijzonder maakt zijn de grotten, zoals Moeda, Alvados, de Santo António grot en Mira d’Aire. Er lopen 16 gemarkeerde wandelroutes door dit gebied. 

WANDELEN IN DE ALENTEJO

Tussen de Algarve en de hoofdstad Lissabon bevindt zich de Alentejo streek. Deze iets minder bekende streek is de perfecte combinatie van cultuur en natuur. Het is er een stuk minder druk dan in de meer toeristische wandelgebieden van Portugal,  maar is zeker niet minder mooi. De mooie heuvels, olijf- en wijngaarden zorgen elk moment voor prachtige uitzichten. Kortom: wandelen in de Alentejo is zeker de  moeite waard!

BESTE TIJD OM TE WANDELEN IN PORTUGAL

Logische vraag is natuurlijk om te checken wat de beste tijd is om te wandelen in Portugal. Dankzij het aangename klimaat van Portugal is het in alle seizoenen mogelijk om te wandelen in Portugal. In de zomer kan het echter heel heet worden en is het vrij druk. Onze tip is daarom om augustus te vermijden. De beste periode voor een wandelvakantie is het voorjaar en najaar. Maar zelfs in de winter is het nog gemiddeld 15 graden, een ideale temperatuur om te wandelen. Daarnaast zijn zowel onze casa’s als de luxe tenten uitgerust met een gaskachel, waardoor het ’s nachts altijd behaaglijk blijft. De casa’s en tenten zijn uiteraard ook uitgerust met brand-, rook- en koolmonoxidemelders. Ga voor meer informatie en GPS-wandelroutes naar de pagina GPS wandelen in Noord Portugal.

Translate »